Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Νίκος Κασέρης (ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου) γεννήθηκε στη Διμυλιά της Ρόδου, το 1951. Άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία στις αρχές του 1970. Αργότερα, το 1980 άρχισε να εξασκεί και επαγγελματικά την αγάπη του για τη φωτογραφία, αφού παραιτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις του, ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μια σχέση που αργότερα θα άλλαζε τη ζωή του. Το απλό ενδιαφέρον εξελίχθηκε και μετατράπηκε σε πάθος για την προώθηση αυτού του μοναδικού μνημείου. Χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία σαν ένα μέσο επικοινωνίας, Ο Νίκος Κασέρης εξέφρασε τη βαθιά του αγάπη καθώς και τους προβληματισμούς του για την πατρίδα του.

Σαν φωτογράφος ειδικεύτηκε στην φωτογραφία τουρισμού, αρχαιολογικών μνημείων και διαφήμισης. Η δουλειά του εκτέθηκε σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το 1990 ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία «Rodos Image» την οποία μετονόμασε το 2005 σε «Kasseris Publications». Μέχρι στιγμής έχει εκδώσει 10 βιβλία με δική του δουλειά καθώς και πολλά άλλα έργα καλλιτεχνών, μερικά από τα οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν best-seller.

Το 1997, ήταν ήδη ένας φωτογράφος με πολλές εκθέσεις, εκδόσεις και βραβεία στο ενεργητικό του (συμπεριλαμβανομένου του βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών για τη δραστηριότητά του το 1996). Σημείο αναφοράς σχετικά με τη φωτογραφία και τη Ρόδο ή τα Δωδεκάνησα είναι η φιλία και ο αμοιβαίος σεβασμός με πολλούς και σπουδαίους φωτογράφους, μερικοί από τους οποίους ανήκουν στο πρακτορείο MAGNUM. Συνεργάστηκε με πολλούς από αυτούς, ενώ η δουλειά του κυκλοφόρησε μαζί με τη δική τους.

Σε εκείνο το σημείο ήταν που αποφάσισε πως ήταν καιρός να πραγματώσει το παιδικό του όνειρο, όχι μόνο με το να επιστρέψει στη Μεσαιωνική Πόλη, αλλά και να γίνει μέρος της. Αυτό έγινε όταν απόκτησε τα ερείπια του χώρου που στεγάζεται σήμερα το «In Camera Art Boutique Hotel». Σε πρώτη φάση, ο φωτογράφος ανακαίνισε τη βίλα και έζησε εκεί με την οικογένειά του από το 2003 μέχρι και το 2012.

Το όραμα του Νίκου Κασέρη ήταν να «παντρέψει» την τέχνη της φωτογραφίας με την αγάπη του για τη Μεσαιωνική Πόλη, ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Επιπλέον, ήθελε να έχει ένα μέρος όπου θα μπορούσε να διοργανώνει εκθέσεις, εργαστήρια φωτογραφίας και σεμινάρια όχι μόνο ο ίδιος αλλά και άλλοι καταξιωμένοι φωτογράφοι. Αυτή η φλόγα πυροδότησε την ιδέα για ένα μικρό ξενοδοχείο που θα μπορούσε να συνδυάσει τέχνη, πολιτισμό και ιστορία και να προσφέρει στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να τα ζήσει όλα αυτά μαζί.

Μέσα στο ξενοδοχείο εκτίθενται πολλές φωτογραφικές κάμερες. Δεν αποτελούν απλά μέρος μιας συλλογής φωτογραφιών αλλά είναι τα πραγματικά εργαλεία του Νίκου Κασέρη, με τα οποία δούλεψε όλες αυτές τις δεκαετίες. Ο επισκέπτης θα δει από κοντά κάμερες της δεκαετίας του ‘70 (Linhoff, Canon), του ’80 (Hasselblad, Sinar), του ’90 (Fuji, Rolleiflex, Leica) και των αρχών του 2000 (Noblex) μαζί με τους φακούς τους και άλλα αξεσουάρ που εκτίθενται στις σουίτες του ξενοδοχείου. Κάθε σουίτα του ξενοδοχείου είναι μοναδική, με το δικό της όνομα, με μία διαφορετική ιστορία, και μια ξεχωριστή συλλογή φωτογραφιών, τις οποίες επέλεξε με ιδιαίτερη προσοχή ο κ. Νίκος Κασέρης, ανάμεσα στις διάφορες εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και την αντίστοιχη έκθεση φωτογραφικών μηχανών που χρησιμοποιήθηκαν ως τα δημιουργικά εργαλεία για την έκθεση αυτή.

Το αποτέλεσμα είναι ένα μέρος βασισμένο στο όραμα ενός καλλιτέχνη, ενός τελειομανή, ενός ανθρώπου που εκτιμά την φιλοξενία όπως την υπαγορεύει ο ελληνικός όρος της.